Help elkaar met Affiliate marketing!

Afgelopen week heb ik voor mijn minor Online Communicatie een college gevolgd over Affiliate Marketing en Search Engine Advertising. Het college werd gegeven door Nino Adamo, een docent op de HAN en mede-eigenaar van Zoekdierenarts.nl en Thuisvaccinatie.nl. Zoekdierenarts.nl biedt een overzicht van dierenartsen in Nederland, maar laat ook zien hoe dierenartsen beoordeeld worden door hun klanten. Thuisvaccinatie.nl is een bedrijf dat medische onderzoeken, keuringen en inentingen aan huis en bij bedrijven doet.

Affiliate marketing

Om duidelijk te maken wat Affiliate marketing betekend nam Nino Thuisvaccinatie als voorbeeld. Het is een vorm van online marketing, waarbij de adverteerder (ThuisVaccinatie) de affiliates (reisbureaus)beloont voor elke bezoeker die een vaccinatie oplevert. Dit genereert de affiliate via zijn website, zoekmachine, e-mail of telefonisch.

Deze manier van online marketing gebeurt dus veel vaker dan dat je zelf in de gaten hebt. Affiliate marketing maakt gebruik van tekstlinks en banners. Het is een manier van samenwerken waar een adverteerder zijn diensten/producten verkoopt via het netwerk van een affiliate. Deze manier van marketing kan de volgende doelen hebben:

  • Verkopen (Sales)
  • Inschrijvingen op lidmaatschappen
  • Afsluiten van abonnementen
  • Inschrijven voor nieuwsbrieven
  • Aanvragen van offertes (leads)

Maar hoe wordt er dan betaald?

Als we het voorbeeld van Thuisvaccinatie gebruiken dan plaatsen zij een tekstlink op de pagina van reisbureaus. Zodra er door bezoekers op deze tekstlink gedrukt worden en de bezoeker naar de website van Thuisvaccinatie gaat kan er een vergoeding betaald worden. Deze vergoeding kan bestaan uit een vast bedrag of een vooraf bepaald percentage van de verkoop, in dit geval de inenting of het onderzoek. Een publisher kan een vergoeding krijgen op basis van de onderstaande prestaties:

  • Klik (CPC)
  • Lead (CPL)
  • Sale (CPS)
  • Vertoningen (CPM)

Thuisvaccinatie maakt gebruik van CPS, cost per sale, wat betekend dat de publisher een percentage van het verkocht product krijgt als er daadwerkelijk een aankoop is gedaan. Ook is er te zien hoe de banner verwerkt is in de website. Waarschijnlijk zie je deze manier van online marketing op elke website die je bezoekt. Zonder dat je het door hebt gebeurt er veel meer op een website dan dat je denkt.

Sawadee
Sawadee reizen – Banner Thuisvaccinatie

Zelf doen of uitbesteden?

Misschien is het je al duidelijk geworden dat affiliate marketing erg tijdrovend maar héél interessant is. Er zijn ook verschillende bedrijven die de gehele affiliate marketing voor jou kunnen opzetten zoals TradeTracker, Daisycon en Zanox. Maar wat is nou het verschil tussen een eigen netwerk opzetten of het uitbesteden? Hieronder een mooi overzicht van de verschillen tussen deze twee.

Zelf of uitbesteden
Eigen Affiliate of bestaand netwerk

 Wees creatief en ga op zoek naar conversie – Nino Adamo, 2016

 Search Engine Advertising

Het tweede deel van het college ging over zoekmachineadverteren (SEA). Dit houdt in het plaatsen advertenties die worden getoond als iemand een specifiek zoekwoord intikt op Google. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een biedingsmodel, die kan bestaan uit een pay-per-click model of een veilingmodel. Voor elke keer dat een bezoeker op je advertentie klikt, betaal je een vast bedrag aan Google. De hoogte van bedrag is afhankelijk van de populariteit van het zoekwoord. De funnel van zoekmachinemarketing ziet er als volgt uit:

Funnel zoekmachinemarketing

Eerst zal je website vol moeten staan met zoekwoorden die potentiële klanten zullen intypen op Google. Deze manier wordt ook wel de organische manier genoemd omdat hier geen advertentiekosten aan gekoppeld zijn. Daarna zullen de organische zoekresultaten ondersteund worden met advertenties. Het doel van deze organische en betaalde methode is om potentiële klanten naar je landingspagina te krijgen. Deze landingspagina zal helemaal conversie geoptimaliseerd moeten worden, wat betekend dat de juiste zoekwoorden en er een ‘Call to Action’ knop is geïmplementeerd. Bezoekers moeten meteen kunnen zien op welke manier zij jou product of dienst kunnen kopen.

Er zijn natuurlijk talloze manieren om online te adverteren, hieronder een greep uit de mogelijkheden:

Conclusie en tips

Affiliate marketing en SEA zijn naar mijn mening twee erg belangrijke onderdelen van de online marketing. Als bedrijf lijkt het mij het beste als je zelf tijd investeert in een eigen affiliate programma omdat je dan alles in eigen beheer hebt en overal zicht op hebt. Je zult dagelijks je conversie moeten optimaliseren en je affiliates zo snel mogelijk moeten betalen. Defineer als bedrijf doelstellingen en geef bonussen, zodra publishers bonussen kunnen halen zullen ze net dat ene stapje extra maken en jouw bedrijf laten groeien. En last but not least, vraag je klant om mee te denken met betrekking tot je Affiliate Marketing!

Bronnen:

Daisycon. (2016). Affiliate marketing. Geraadpleegd op 18 mei 2016, van https://www.daisycon.com/nl/?utm_source=partnerprogramma&utm_medium=banner&utm_campaign=deeplink

Onlinemarketingvisie. (Z.d.). Affiliate marketing. Geraadpleegd op 18 mei 2016, van http://www.onlinemarketingvisie.nl/affiliate-marketing/

Thuisvaccinatie. (Z.d.). Over ons. Geraadpleegd op 18 mei 2016, van https://www.thuisvaccinatie.nl/over-ons

Tradetracker. (2016). About. Geraadpleegd op 18 mei 2016, van https://tradetracker.com/about-affiliate-marketing/

Zanox. (Z.d.). Home. Geraadpleegd op 18 mei 2016, van http://www.zanox.com/us/

Zoekdierenarts. (2016). Over deze site. Geraadpleegd op 18 mei 2016, van https://www.zoekdierenarts.nl/service/over-deze-site

 


Een reactie op “Help elkaar met Affiliate marketing!

Plaats een reactie